درمان چاقی با ورزش
گروه های آموزشی تربیت بدنی ناحیه یک
راحله سلطانی و محمد فرجی
امروزه چاقی از مشکلات عمده افراد جامعه است و بیشتر بیماریهای قلبی عروقی، عضلانی و اسکلتی، گوارشی و سکتههای قلبی و فشار خون بالا و ... به طریقی با چاقی در ارتباط هستند.
چاقی را ﺑﻪ ﻋﻨﻮان اﺿﺎﻓﻪ وزن ﺑﯿﺶ از ﺣﺪ و ﺷﺎﺧﺺ ﺗﻮده ﺑﺪﻧﯽ ( BMI ) ﺑﯿﺶ از 30 ﺗﻌﺮﯾﻒ ﻣﯽ ﮐﻨﯿﻢ. ﺷﺎﺧﺺ ﺗﻮده ﺑﺪﻧﯽ از ﺗﻘﺴﯿﻢ وزن ﺑﺮ ﺣﺴﺐ ﮐﯿﻠﻮﮔﺮم ﺑﺮ ﻣﺠﺬور ﻗﺪ ﺑﺮ ﺣﺴﺐ ﻣﺘﺮ ﺣﺴﺎب ﻣﯽ ﮔﺮدد. در ﺑﺮرﺳﯽ ﭼﺎﻗﯽ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ دور ﺷﮑﻢ مهم اﺳﺖ. در افرادی ﮐﻪ طﺒﻖ ﺗﻌﺮﯾﻒ ﭼﺎق هستند و دور ﮐﻤﺮ آنها ﺑﺎﻻ اﺳﺖ بیشتر در ﻣﻌﺮض ﺧﻄﺮ بیماریهای ﻗﻠﺒﯽ، دﯾﺎﺑﺖ و ﺑﺮﺧﯽ سرطانها ﻗﺮار دارﻧﺪ. طﺒﻖ ﻣﻄﺎﻟﻌﺎت در ﻣﺮدان دور ﮐﻤﺮ ﺑﺎﻻی 40 اﯾﻨﭻ و در زﻧﺎن ﺑﺎ دور ﮐﻤﺮ 35 اﯾﻨﭻ ﺧﻄﺮ ﺑﺮوز اﯾﻦ بیماریها ﺑﺸﺪت اﻓﺰاﯾﺶ می یابد. در ﺟﻮاﻣﻊ ﭘﯿﺸﺮﻓﺘﻪ یک سوم افرا بالغ ﭼﺎق هستند، در ﮐﺸﻮر ﻣﺎ ﺑﺨﺎطﺮ ﺗﻐﯿﯿﺮ اﻟﮕﻮی ﺗﻐﺬﯾﻪ و هش ﺳﻄﺢ ﻓﻌﺎﻟﯿﺖ ﮔﺮﭼﻪ اﯾﻦ ﻣﻘﺪار ﮐﻢ اﺳﺖ اﻣﺎ در ﺣﺎل ﻧﺰدﯾﮏ ﺷﺪن ﺑﻪ آﻣﺎر ﮐﺸﻮر های ﭘﯿﺸﺮﻓﺘﻪ هسستیم.
پیشگیری و درمان چاقی
برای پیشگیری و درمان چاقی دو روش بسیار مفید توصیه میشود: 1ـ رژیم غذایی 2 ـ ورزش.
مصرف میوه، سبزی، روغنهای گیاهی، مختصری نان، قارچ، مرغ، ماست و ویتامینها در یک رژیم غذایی برای کاهش وزن توصیه میشود. ورزش منظم روزمره به صورت نرمش های سبک و پیاده روی به مدت یک ساعت در روز بسیار مفید و ضروری است. در صورتی که رژیم غذایی بدون ورزش باشد میزان بازدهی آن کمتر است و حتی ممکن است عوارضی نیز بر جای گذارد. اگر از سطح آمادگی بدنی پایینی برخوردار هستید و یک ساعت پیاده روی و نرمش برای شما زیاد است نگران نباشید، شما می توانید با هر مدت زمانی که توانایی ورزش کردن دارید شروع کرده و به مرور زمان به توان بدنیتان اضافه کنید.
چه ورزش هایی برای درمان چاقی موثر هستند
• ﭘﯿﺎده روی روزاﻧﻪ
• برای ورزش کردن حتما نیاز نیست یک ست لباس ورزشی و کفش داشته باشید بلکه اﺳﺘﻔﺎده از ﭘﻠﻪ ها ﺑﻪ ﺟﺎی آﺳﺎﻧﺴﻮر در فعالیت های روزانه نیز نوعی ورزش است.
• ﺑﻪ ﺑﺎﺷﮕﺎه ورزﺷﯽ ﯾﺎ کوهنوردی ﺑﺮوﯾﺪ و از دستگاه های ورزش هوازی استفاده کنید.
• ﺑﻪ ورزشهایی ﺑﭙﺮدازﯾﺪ ﮐﻪ از آنها ﻟﺬت ﻣﯽ ﺑﺮﯾﺪ ﻧﻪ آنها ﮐﻪ از اﻧﺠﺎم آنها ﻟﺬﺗﯽ ﻧﻤﯽ ﺑﺮﯾﺪ. ﺑﻪ اﯾﻦ ﺗﺮﺗﯿﺐ ﻣﯽ ﺗﻮاﻧﯿﺪ ورزش را ﺟﺰﺋﯽ از زﻧﺪﮔﯽ روزاﻧﻪ ﺧﻮد ﻗﺮار دهید.
• ﯾﮏ ﺟﺪول از ﻣﯿﺰان ﮐﺎﻟﺮی ﻣﺼﺮﻓﯽ در ﺣﺮﮐﺎت ﻣﺨﺘﻠﻒ ورزﺷﯽ ﮐﻪ در ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ ورزﺷﯽ ﺷﻤﺎ اﺳﺖ تهیه ﮐﻨﯿﺪ ﺗﺎ ﺑﺪرﺳﺘﯽ از ﻣﯿﺰان ﻣﺼﺮف اﻧﺮژی ﺧﻮد طﯽ ورزش آﮔﺎه ﺑﺎﺷﯿﺪ.
• بهترین ﺣﺎﻟﺖ اﻧﺠﺎم ورزش ﭘﺮداﺧﺘﻦ ﺑﻪ آن 3 ﺑﺎر در روز و هر ﺑﺎر ﺑﻪ ﻣﺪت 10-15 دﻗﯿﻘﻪ اﺳﺖ ﮐﻪ در اﻏﻠﺐ روزهای هفته اﻧﺠﺎم ﺷﻮد.
کاهش خطر ابتلا به دیابت
داشتن اضافه وزن حتی به میزان کم، بخصوص اگر چربی در ناحیه شکم ذخیره شده باشد، خطر پیشرفت دیابت نوع دو، افزایش فشار خون و سطح بالای کلسترول را افزایش می دهد، وزن و اندام مناسب میتواند از این بیماریها جلوگیری کند. ورزش یکی از بهترین راه ها برای رسیدن به وزن ایده آل است.
درمان کلسترول و فشار خون بالا
در مبتلایان به دیابت نوع دو، فشار خون بالا، کلسترول بالا یا ترکیبی از این بیماریها، کم کردن وزن بهترین درمان است. ورزش روزانه به تنهایی یا همراه با سایر درمانها بسیار مؤثر است و حتی گاهی نیاز به درمان دارویی را نیز از بین می برد.
پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی
افزایش وزن یک عامل خطر در بیماری های قلبی – عروقی میباشد، این جمله به این معنی است که حتی در غیاب دیابت، افزایش فشار خون یا سطح بالای کلسترول یا حتی وقتی که این بیماریها بخوبی درمان شوند، کاهش وزن میتواند طول عمر شما را افزایش دهد.
کاهش فشار بر روی مفاصل
اضافه وزن باعث تحمیل فشار مداوم بر روی مفاصل مختلف از جمله مچ، زانو، لگن و ستون فقرات کمر میشود که با گذشت زمان باعث فرسودگی و درد مفاصل میشود و باعث کاهش توانایی حرکت میشود. کاهش وزن سبب ایجاد احساس راحتی می شود که شاید شما در زمانیکه بار سنگینی را زمین میگذارید، تجربه کرده باشید.
بهبود وضعیت تنفسی
بزرگی شکم، نفس کشیدن را با مشکل مواجه میکند و ممکن است این احساس سختی در تنفس وقتی شما خواب هستید خطرناک باشد و استعداد ایجاد عفونت مجاری تنفسی، برونشیت مزمن و نارسایی تنفسی را در شما افزایش دهد.
منبع:
http://behita.blogsky.com